Art i Pa de la mà de l’artista Daniel Jordà de #PanesCreativos#


Tradició i innovació. Professionalitat i familiaritat. Local i Global. Artesania i I+D. Qualitat i competitivitat.  Si bé això sembla un joc de dicotomies de conceptes sovint presentats com antinòmies, també és cert que la corrent actual en el món corporatiu en busca de l’èxit sigui fer-se amb la fórmula màgica que aconsegueixi el sincretisme d’aquests.  Doncs sense grans pretensions, amb la naturalitat i senzillesa d’aquell que es guia per la intuïció i sobretot amb molt d’amor, Panes Creativos ha reeixit amb honors i noblesa  el convertir-se en un referent nacional en el món del pa alhora que en un enclavament local i de proximitat, molt vinculat al barri que l’ha vist néixer i créixer: Trinitat Vella.

 

I és que l’obrador de Daniel Jordà, un nom propi en l’art de fer pa, podria ubicar-se al bell centre de Barcelona,  on hi podria també fer ostentació de l’èxit nacional que han assolit tot exhibint-se en un hipotètic espai modern a la última en tendències estètiques i tecnològiques o bé usant uniformes estrambòtics a l’estil Chicote o de punta en blanc com en qualsevol pastisseria de moda. Si volguessin podrien ser lo més hipsters possibles. Però no, de fet, ens trobem amb un obrador petit i humil, presidit per una gran calaixera de fusta antiga, robusta i rústica, a l’interior de la qual el pa desenvolupa la seva vida plàcidament.  I, corretejant amunt i avall, cantant i rient, uniformats de farina i massa de pa, l’equip humà de Panes Creativos treballa incansablement per servir els seus pans als millors restaurants del panorama nacional.

Humilitat, responsabilitat, solidaritat, humanitat i, sobretot, passió i amor pel que fan són els valors que transpira aquest obrador que ha obert les portes de bat a bat als alumnes del Programa de Reincorporació al Treball de dependents/es de forn de pa i cafeteria.  Una visita que ens ha fet deambular per una dimensió que no pensàvem possible per a un aliment de gran abast i quotidianitat: L’ART.  Per primer cop, hem apreciat que qualsevol cosa,  fins i tot aquella amb la que cada dia ens fem l’esmorzar o acompanyem el dinar, com el pa, si és entesa amb amor i afecte, pot esdevenir art.

Però com? L’art en el món del pa implica reconèixer-li a aquest aliment la seva condició de ésser vivent i l’art apareix quan l’artesà entén i comprén aquesta vida i hi estableix una relació de respecte i d’empatia amb ella. Això significa que la clau del bon pa no és pas tan fer-se servir de tècniques excessivament complexes o sofisticades d’amassar-lo i moldejar-lo, ans al contrari, és la paciència i el no forçar el procés natural del pa, els moments de reserva i espera la pedra angular per ser beneïts amb el gust total del pa.

Fins aquí semblaria que només parlem de pa de tota la vida, però l’artista Daniel Jordà, llicenciat en Belles Arts però fill d’una família tradicionalment entregada al treball d’aquest bàsic alimentari, ha volgut anar més enllà i fer una ruptura amb la concepció del pa com quelcom que acompanya quelcom, com? Doncs, aplicant la creativitat:  pa de mandarina, pa de formatge i pesto, pa de pink lady, pans del món, pa de maduixes i xocolata blanca, pa de mojito, pa de síndria, pa d’olives, pa de sobrassada, i molts més.  Tot plegat un ventall de possibilitats que fan del pa un protagonista amb discurs propi.

TRINIDAD PANES CREATIVOS 122

Podríem pensar que en l’elaboració d’aquests pans creatius intervenen processos artificials i químics, però us podem assegurar que no és així, sinó fets amb productes frescos de primera qualitat. Això fa que el pa no desaparegui sota aquest exotisme de sabors, sinó que aquests al final s’integren de tal manera que sembla impossible pensar-los separadament. I és el que sents quan entren en joc amb els  teus 5 sentits -sobretot el del gust-  és:  “Com és possible? Està deliciós. I és indubtablement pa!”

En definitiva, el que hem après és que de la tradició a la innovació hi ha artesania, coneixement, cinc sentits, respecte i creativitat.  Però és l’amor i la passió el que fan d’ell  ART.  Un amor del que nosaltres ens vam enamorar també, ja que ens van atendre i tractar meravellosament. Daniel Jordà ens van donar a provar de tot i més, vam riure i vam sortir amb el secret més custodiat per Panes Creativos: com amassar amb cariño i amor i paciència.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

#GràciesDani&Company  #GràciesPanesCreativos.