L’Obrador sense gluten #formaciódelabona


 

Si ens preguntem a nosaltres mateixos què sabem realment sobre la celiaquia, actualment ho podrem relacionar-ho directament amb la intolerància al gluten i, si bé això és bastant en comparació amb el que sabia sobre aquest tema fa 20 anys, encara no arribem a fer-nos una idea aproximada de les conseqüències reals d’un trastorn pel qual l’únic tractament que existeix és simplement (o no tan simplement) l’evitació d’aquesta proteïna.

I dic no tan simplement perquè realment el gluten és de les proteïnes més presents en els aliments bàsics de la piràmide alimentària de la nostra dieta mediterrània.

Gràcies a Ramón Creus de “L’Obrador sense Gluten”, el grup del Programa de Reincorporació al Treball de dependents de forn de pa i cafeteria hem pogut conèixer totes les dificultats que afronten aquestes persones a l’hora de cobrir una necessitat bàsica com és la de l’alimentació.

Però, tot i semblar que vivim en un moment de presa de consciència del que mengem, precisament la sobreinformació mesclada amb tendències de mercat i modes, les confusions no s’han fet esperar i sembla que ‘menjar sense gluten’ és quelcom propi dels nous hàbits d’alimentar-nos que actualment s’estan fent lloc poc a poc en la nostra quotidianitat. Però, en arrel a la nostra visita a “L’Obrador sense Gluten”, a L’Hospitalet de Llobregat, ara sabem que és molt més que una moda.

Els requeriments i observacions a tenir en compte a l’hora de produir, elaborar i tractar productes artesanals sense gluten, així com l’esforç per garantir que aquestes persones gaudeixin d’aliments gustosos, impliquen un ¬know-how que, sense cap dubte, són el valor afegit dels productes de Ramón.

Ell, havent viscut en primera persona les dificultats dels seus nebots per poder portar una vida normal, com anar a un restaurant amb la seva família i amics, ha destinat totes les seves energies a proveir a aquest sector de la població, cada cop més nombrós, de quelcom que sembla inaccessible per a ells: un bon postre. Cheesecake, lemon pie, brownies, mousses, etc., ja no són un plaer prohibit per a les persones amb aquest trastorn. I dic plaer perquè hem donat compte que són boníssims, susceptibles de ser gaudits tant per persones amb celiaquia com sense.

La nostra visita ens ha proveït de molta informació sobre aquesta intolerància i dels processos d’elaboració d’aquests productes. Hem conegut que la matèria prima d’elaboració és una farina feta a base de cigró i que, concretament, en Ramón n’usa una de cultiu ecològic de “L’hort del Silenci” que ell mateix s’encarrega de moldre.

Una farina encara desconeguda però que té múltiples aplicacions culinàries i un gust deliciós. També ens hem fet càrrec de tota la maquinària que intervé en els processos d’elaboració i manteniment en ordre de complir els requeriments que es demanen per portar un segell “sense gluten”. De fet, tot ha estat pensat per garantir que el producte que s’entrega finalment al consumidor és realment sense gluten, com l’empaquetatge. No obstant, seria faltar a la realitat afirmar que només hem conegut el món sense gluten, en Ramón ens ha fet anar més enllà i ens ha ajudat a comprendre què és ser emprenedor i les oportunitats i reptes que suposa passar de la idea a l’acció.

Gràcies a aquesta visita ens preparem per tenir en compte aspectes com el tractament d’aquests elaborats, la seva possible contaminació i com evitar-la, així com de tota la informació respecte a la celiaquia per tal d’oferir la millor atenció possible als clients. Per a nosaltres, col·laborar en proveir el millor i més complet servei és el més important en el lloc de feina per al qual ens estem formant.

#formaciódelabona  #GràciesRamón #HihaVidaMésEnllàDeLaCeliaquia #L’obradorSenseGluten

http://www.losensegluten.com/
https://www.facebook.com/lobradorsensegluten/
https://www.instagram.com/lobradorsensegluten/