El Casal dels Infants , rep el Premi per la Pau, que l’Associació per a les Nacions Unides (ANUE), amb el suport de la Diputació de Barcelona


El Casal dels Infants, rep el Premi per la Pau, que l’Associació per a les Nacions Unides (ANUE), amb el suport de la Diputació de Barcelona.

‘Tolerància, respecte, igualtat d’oportunitats, dret a l’educació, a l’habitatge, a la salut, justícia, convivència, diàleg’… Els nois i noies del Casal varen alçar la veu per la pau social, per la justícia i per un futur amb oportunitats en el moment de recollir el Premi per la Pau en nom del Casal dels Infants, en nom de l’equip de persones, moltes d’elles voluntàries, que fan seva la lluita per la justícia social, posant en valor l’esforç de tants nens, nenes, mares, pares, i nois i noies que fan passos per transformar situacions molt difícils.Els/les alumnes/as de l’Aula d’Hostaleria  varem participar activament també en aquet acte. 

La vicepresidenta de l’Associació del Casal dels Infants, Roser Rosell, va rebre el guardó i va donar pas a l’Alpha i la Núria que, amb valentia, varen compartir les seves paraules amb un auditori emocionat. Durant el parlament, els seus companys varen mostrar els valors i els drets que consideren que una societat justa i en ‘pau’ ha de garantir.

Amb aquest guardó l’ANUE ha destacat el treball que el Casal desenvolupa mitjançant recursos educatius atenent a col•lectius específics que requereixen respostes adaptades. Entre els seus projectes destaquen espais de suport a famílies, recursos i oportunitats d’inserció laboral, espais maternoinfantils o treball conjunt amb les escoles per a la inclusió social, entre altres.

Estem molt orgullosos de rebre un premi com aquest tots junts, amb aquests joves increïbles que són el futur, i el present. Un altre món és possible, avui!

A continuació us deixem un resum de les paraules de la vicepresidenta de l’Associació del Casal, Roser Rosell, de l’Alpha i la Núria…

‘La nostra societat genera desigualtats socials. Al Casal defensem que la pobresa no sigui hereditària i per això treballem als barris que concentren situacions d’exclusió. Perquè és aquí on socialment hem d’esforçar-nos més. La família, l’escola i el barri, on neix i creix un infant és on es guanyen o es perden oportunitats. Hem de garantir les eines, l’educació i l’acompanyament necessari per trencar el cercle de la pobresa, on es veuen abocats.

El Casal som part d’aquest garantia d’oportunitats, però no ho fem sols. Ho fem amb els infants, joves i famílies, amb les entitats i serveis de cada barri, sumant esforços d’arreu: públics, privats. Perquè només així, plegats, podem construir respostes educatives i socials que els facin de trampolí que els donin impuls per saltar ben amunt.

És per això que, avui, aquí, ells tenen la paraula. Nois i noies del Casal. Persones joves que s’esforcen per tirar endavant, que tenen coses a dir, que s’il•lusionen per transformar i transformar-se. Us presento l’Alpha i la Núria’.

Les paraules de l’Alpha:
‘Quan ens van demanar si volíem parlar avui i aquí sobre la Pau em vaig capficar…

Pau a nivell personal? Pau a nivell polític? Pau a nivell internacional? Pau a nivell social? Em vaig decidir. Jo, com a jove immigrat, en representació del Casal dels Infants, havia de parlar de la pau social prenent com a base la meva pròpia experiència de vida.

Els vull dir que, com hauria passat arreu, he trobat de tot, segons els casos i les situacions. Però jo crec que han predominat les experiències positives: el Casal, la Fundació Benallar, els amics,…

Personalment m’he esforçat en l’aprenentatge de l’idioma, en l’actitud positiva i la voluntat de convivència… i he aprofitat l’ajut i acompanyament que m’han ofert. Sense aquest acompanyament i el meu esforç , la meva experiència hauria estat molt més dura. El meu destí hauria estat més incert.

Per tant, des de la humilitat d’un jove de 21 anys, els demano que no s’oblidin d’aquells a qui represento, donant suport a entitats que puguin tendir ponts de diàleg, que puguin ajudar a superar prejudicis i generalitzacions precipitades, per poder aconseguir la convivència necessària per assolir la pau social desitjada’.

Les paraules de la Núria:
‘L’Alpha i jo, i molts nois i noies més, construïm la pau social cada dia. Ens agradaria explicar-vos com ho fem, perquè si ho compartim amb més persones, aconseguirem fer possible el món que els joves somniem.

Ens reunim un cop per setmana i treballem per millorar el nostre entorn, el nostre barri.

Volem trencar amb les etiquetes. Els joves som solidaris. Els joves podem ajudar. Els joves podem construir. I el més important: tenim ganes de fer-ho.!
Aquest any, hem picat porta per porta als veïns del nostre carrer regalant roses per Sant Jordi, hem repartit castanyes en la Castanyada, hem col•locat jardineres als balcons, i hem cuinat menjars del món a la Festa Major. Hem organitzat festivals de música a les places del barri, i fins i tot hem rebut un premi al civisme. Hem excavat restes arqueològiques al Castell de Tavascan i hem participat activament a la setmana dels Drets per la Joventut.

Això és una feinada! Però ens agrada perquè en som els protagonistes. Ens reunim. Parlem. Decidim. Actuem i ens sentim orgullosos del resultat final.

Participar en la millora del barri i construir la pau social, transformar la realitat dels altres i sobretot la nostra.

Gràcies per escoltar-nos. I, si algun dia voleu participar, ens trobareu al Casal dels Infants’.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s